top of page

Okonomiyaki - kopūstų blynas (keto)

Okonomiyaki, dar kitaip – japonų kopūstų blynas. Japonų virtuvė išties įspūdinga šviežios žuvies, jautienos ir sušių pasirinkimu, bet kad ir kaip keistai skambėtų, kopūstų blynas (angl. Okonomiyaki) – tai patiekalas, kuris labiausiai įstrigo man ir sesei keliaujant po Japoniją. Šis patiekalas sužavėjo ne tik savo skoniu, bet ir paprastumu. Šio blyno pagrindinė sudedamoji dalis mums visiems labai gerai žinoma daržovė – kopūstas!

Okonomiyaki – kopūstų blynas
Okonomiyaki – kopūstų blynas

Okonomiyaki receptai skiriasi priklausomai nuo Japonijos regiono, o blynų galima paragauti tiek miesto gatvėse, tiek restoranuose. Be pagrindinių ingredientų – kopūstų, svogūnų laiškų, tešlos ir padažo, šiuos blynus rasite tiek su įvairiomis jūros gėrybėmis, tiek su vištiena, šonine ar netgi sūriu.


Okonomiyaki Japonijoje
Okonomiyaki Japonijoje

Keletą kartų teko paeksperimentuoti, kol galų gale pavyko atkartoti tai, ką ragavau Japonijoje! Tešla nesudėtinga, bet ne paslaptis, kad šio recepto didžioji skonio dalis tenka padažams, todėl jie yra būtini šiame recepte. Ir deja yra vienas ingredientas, kurio Lietuvoje išties sunku arba neįmanoma gauti, tai – džiovinto tuno dribsniai (angl. Bonito flakes). Keto okonomiyaki receptas be jų, bet jei jums pasisektų jų gauti – būtinai dėkite ant blyno viršaus, skonis nuostabus!

Bonito flakes
Bonito flakes
 

Maistinė vertė (1 blyno)

Okonomiyaki maistine verte

Kalorijos: 616 kcal

Riebalai: 46 g

Baltymai: 23 g Angliavandeniai: 27 g

Skaidulos: 10 g

Grynieji angliavandeniai: 17 g

 

1 blynui (18 cm) reikės:

- 200 g kopūsto

- 2 laiškinių svogūnų

- 2 šviežios šoninės juostelių

- 1.5 v.š. kokosų miltų

- 1 v.š. indijos gysločio (Psyllium)

- 2 kiaušinių

- 100 ml. žuvies sultinio*


Pipirų, druskos, 1 a.š. svogūno granulių, 1/4 a.š. kepimo miltelių, čili.


*Jei neturite, galite pakeisti 1 v.š. žuvies padažo ir vandens mišiniu.


Padažams reikės:

- 40 g majonezo

- 3 v.š. pomidorų pastos

- 1 v.š. vorčesterio padažo

- 1 v.š. sojos padažo

- 0.5 v.š. saldiklio granulių

 

Eiga:

 

1. Keptuvėje iškepkite šoninės juosteles, pagardinkite druska ir pipirais.

 

2. Kol šoninė kepa, kopūstą supjaustykite vidutinio smulkumo juostelėmis. Taip pat susmulkinkite svogūnų laiškus.

 

3. Paruoškite tešlą. Į dubenėlį dėkite sausus ingredientus: indijos gislotį, kokosų miltus, kepimo miltelius, šaukštelį svogūno granulių, žiupsnį druskos, pipirų, čili ir viską išmaišykite. Į sausus ingredientus pilkite sultinį, įmuškite kiaušinius ir viską labai gerai išmaišykite.

 

4. Į paruoštą tešlą dėkite kopūstus, pusę svogūno laiškų, pasmulkintą šoninę ir vėl viską išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir sudėkite kopūsto blyno masę. Kepkite apie 3 min. uždengę dangčiu ant vidutinės ugnies, tuomet apverskite. Apversti lengviausia ant blyno viršaus uždėjus lėkštę apverčiant su visa keptuve ir tada nuo lėkštės nustumiant atgal į keptuvę. Kepkite dar 3 minutes. Blyną formuokite maždaug 18 cm skersmens.

 

5. Paruoškite padažus. Kol blynas kepa, galite pradėti gaminti padažus.

 

6. Baltam padažui sumaišykite apie 3 v.š. majonezo su 1 v.š. vandens ir pora lašų acto. Rudam padažui sumaišykite pomidorų pastą, vorčesterio padažą, sojų padažą ir šaukštelį saldiklio granulių.

 

7. Blynui iškepus dėkite jį į lėkštę ir pagardinkite padažais bei likusiais svogūnų laiškais. Skanaus!

 
1,525 views

Recent Posts

See All
bottom of page