Title

Druska
Druska

 

Ar žinote, kad istorijoje druska buvo naudojama kaip atsiskaitymo valiuta? Netgi angliškas žodis „atlyginimas“ (angl. „salary“) yra kilęs iš lotyniško žodžio salarium, reiškiančio druską. Druska, visai kaip auksas ar sidabras, buvo itin vertinama. Romėnai dalį atlyginimo kariams, karininkams ir administratoriams mokėjo druska. Yra pasakojimų apie XIII amžiaus pabaigoje Kinijos Kain-Du provincijoje naudotus druskos pinigus. XVI amžiuje Etiopijoje apsilankę Europos tyrinėtojai taip pat aprašė atsiskaitymą druska, o kalbėdami apie milijonierių etiopai sako: „Jis valgo druską“. Praktiškai kiekvienoje pasaulio dalyje druska tam tikru laikotarpiu cirkuliavo kaip pinigai.

Druska

 

Druska ir natris

Nors druska ir natris dažnai minimi kaip sinonimai, tačiau tai ne visai tas pats, ypač skaičiuojant druskos dienos normą.

Natris yra mineralas, kurio maži kiekiai randami daugelyje maisto produktų. Druskoje yra ne tik natrio, bet ir kito mineralo – chloro. Natrio chloride natris sudaro apie 40 %, vadinasi, 1 arbatiniame šaukštelyje druskos yra maždaug 2 gramai natrio.

Natris yra labai svarbus mineralas, o druska yra pagrindinis šio mineralo šaltinis, leidžiantis organizmui tinkamai funkcionuoti. Be natrio kūnas negalėtų reguliuoti kraujospūdžio bei nervų ir raumenų sistemų veiklos, nes šis mineralas veikia kaip elektros srovė ir prireikus gali reguliuoti komunikaciją tarp šių sistemų. Be to, natris jungiasi su vandeniu, todėl kraujas lengviau teka kraujagyslėmis. Jei natrio būtų nepakankamai, organizmui būtų daug sunkiau rasti tinkamą skysčių balansą.

Nevartojant pakankamai druskos gali ištikti hiponatremija, galinti sukelti mėšlungį, nuovargį, galvos skausmą, pykinimą, nuotaikos nebuvimą ir nerimą. Sunkiais atvejais dėl mažo natrio kiekio galimi priepuoliai ar net koma. Todėl nepaisant to, kokios dietos laikotės, labai svarbu kiekvieną dieną suvartoti reikiamą druskos kiekį. Tiesa, tai nereiškia, kad galite vartoti druską jos neribodami.

Kodėl druska turi blogą reputaciją?

Tikriausiai daugelis jūsų žino, kad per didelis natrio (druskos) kiekio vartojimas kenkia sveikatai, tačiau svarbu suprasti kodėl. Didėjant perdirbtų ir paruoštų vartoti maisto produktų kiekiui, druskos suvartojama daug daugiau nei būtina. Vieno tyrimo duomenimis, apie 70% natrio dienos normos gaunama su perdirbtais maisto produktais, šiek tiek natrio gaunama ir iš miltinių kepinių (natrio bikarbonato), krekerių bei sausainių. Tyrimai rodo, kad suvartojant vos 5 g daugiau druskos nei rekomenduojama paros norma (1 a. š.), širdies ir kraujagyslių ligų rizika padidėja 17 proc., o insulto – 23 proc.

Per didelis natrio kiekis taip pat gali:

- įtakoti kalcio sumažėjimą (aukštas kraujospūdis pašalina daugiau būtinų mineralų). Padidinti šlapimo ir inkstų akmenų riziką.

- padidinti skrandžio vėžio riziką. Didelis druskos kiekis gali sutrikdyti natūralių bakterijų pusiausvyrą žarnyne, sukelti uždegimą ir pažeisti svarbias skrandį apsaugančias membranas.

Kadangi šie šalutiniai poveikiai atsiranda vartojant per daug druskos, dažnai rekomenduojama natrio (druskos) vengti apskritai. Iš tiesų, valgant daug druskos turinčius produktus rizika padidėja, tačiau tai nereiškia, kad druskos reikėtų apskritai vengti. Druskos vengimas turės tiek pat neigiamų pasekmių, kiek ir jos perdozavimas.

Svarbu pasirinkti tinkamą druską ir vengti paruoštų produktų, kurių sudėtyje jau yra druskos.

Druska ir kiek jos suvartoti

Druska

 

Ginčas dėl druskos kiekio

Druskos suvartojimo tyrimai atlikti su sveikais asmenimis

Ar yra įrodymų, kad būdami sveiki ir vartodami mažai natrio, sumažinsite būsimų lėtinių ligų riziką? Sistemingų atsitiktinių imčių apžvalgų ir meta analizių rezultatai skiriasi. 1996, 2011 ir 2017 m. apžvalgos neparodė jokios druskos ribojimo naudos asmenims, turintiems normalų kraujospūdį. 2014 m. „Cochrane“ apžvalgoje taip pat nepavyko įrodyti, kad apribojus druską būtų galima sumažinti mirštamumą. Tačiau 2019 m. meta analizėje buvo pasiekta išvada, kad yra „vidutinio patikimumo įrodymų“, jog normalų kraujospūdį turintiems asmenims sumažinus druskos kiekį gali „šiek tiek sumažėti mirtingumo rizika“.

Dėl nenuoseklių duomenų (skirtingo įvairių faktorių įvertinimo arba jų neįvertinimo), sunku padaryti tvirtas išvadas ir pateikti rekomendacijas. Pagrindinė priežastis – skirtingas supratimas, kas yra sveika mityba. Galbūt tyrimų rezultatai būtų kitokie, jei jų dalyviai valgytų mažiau angliavandenių ir jokio perdirbto maisto? Stebėjimo tyrimai nepateikia jokių įrodymų, kad didesnis natrio suvartojimas padidintų širdies ir kraujagyslių ligų riziką šiomis ligomis nesergantiems asmenims, kadangi tyrimuose trūksta informacijos apie dalyvių dietą.

 

Ar druskos ribojimas gali pakenkti sveikiems žmonėms?

Vėlgi, duomenys prieštarauja vieni kitiems. Viena tyrėjų grupė išanalizavusi tyrimus pastebėjo, kad natrio ribojimas neturi žalingo poveikio sveikiems žmonėms, net priešingai – kartais gali būti naudingas. Todėl jie padarė išvadą, kad mažai druskos turinti dieta yra naudinga. Šia išvada suabejota neseniai atliktame tyrime, kuriame buvo apžvelgti daugiau nei 100 000 žmonių iš 17 skirtingų šalių duomenys apie natrio suvartojimą. Šis tyrimas parodė, kad, neatsižvelgiant į kraujospūdį, mažesnis nei 3000 mg natrio (7500 gramų (1.5 a. š.) druskos) suvartojimas per dieną buvo susijęs su padidėjusia infarkto ir mirties rizika. Mažiausia riziką turėjo asmenys, suvartojantys nuo 3000 mg iki 7000 mg natrio per parą. Tokie stebėjimo duomenys rodo, kad dieta, kurioje suvartojama 1,5-3 a. š. druskos per dieną gali būti sveiko gyvenimo būdo dalis.

Kiti ekspertai atkreipė dėmesį, kad per mažas natrio kiekio suvartojimas daugeliui žmonių gali sukelti nenumatytų padarinių, tokių kaip padidėjęs nejautrumas insulinui. 2017 m. trijų Europos sveikatos organizacijų koalicija rekomendavo neviršyti 5000 mg natrio (2.5 a. š. druskos) per dieną ribos, o tai daugiau nei dvigubai daugiau nei pagrindinių sveikatos organizacijų – 2300 mg rekomendacija.

Druska

Druska ir ketogeninė dieta  

Elektrolitų pusiausvyros sutrikimas yra dažna problema, su kuria susiduria daugelis žmonių, neseniai pradėjusių laikytis keto dietos. Tai atsitinka dėl kelių priežasčių. Visų pirma, atsisakoma visų perdirbtų maisto produktų, kuriuose yra nemažai druskos. Tai reiškia, kad kūne drastiškai sumažėja natrio kiekis. Antra, dėl keto dietos ir sumažėjusio insulino kiekio organizmas pats ima šalinti natrį, nes inkstai nesulaiko vandens pertekliaus, o kartu su vandeniu šalinami ir mineralai. Šis procesas gali išbalansuoti visą sistemą ir sukelti nuovargį, galvos skausmą, svaigimą, nuotaikų kaitą, žemą kraujo spaudimą, dar žinomus kaip „keto gripas“. Dėl šios priežasties keto dietos besilaikantys asmenys turi atkreipti dėmesį į suvartojamą natrio/druskos kiekį. 

Nėra siūloma valgyti vien tik sūrų maistą – paskaičiuokite, kiek natrio šiuo metu gaunate su maistu. Daugelis pradedančiųjų bando gerti sūdytą vandenį, tačiau geriant jį tuščiu skrandžiu taip tik dar labiau sumažinsite elektrolitų kiekį. Taigi, kiek druskos turėtumėte gauti kiekvieną dieną? Įprastai pakanka maždaug 3000-6000 mg natrio (1.5-3 a. š. druskos), bet prakaituojant per treniruotes jo gali būti per mažai. Pradėkite eksperimentuoti, sekite druskos suvartojimą ir savo fizinę savijautą.

 

Natrio ir kalio santykio svarba

Kad organizmas tinkamai funkcionuotų, ypač reguliuojant skysčių balansą, svarbu ne tik suvartojamos druskos kiekis, bet ir natrio santykis su kitu mineralu – kaliu. Didinant arba mažinant vieną mineralą reikėtų atitinkamai didinti arba mažinti ir kitą. Labai tikėtina, kad pereinant prie keto dietos sumažėjo ne tik suvartojamos druskos kiekis, bet ir kalio. Kalis dažnai sumažėja drastiškai, ypač tiems, kurie valgė daug bulvių ar bananų. Kalio bendra rekomenduojama norma yra 3000-4000 mg per dieną. Jei natrio suvartojate daugiau nei rekomenduojama, atitinkamai į mitybą turėtumėte įtraukti daugiau kalio turinčių produktų. Tikėtina, kad 1000 mg kalio gaunate su mėsa ar žuvimi (100 g mėsos turi apie 300 mg kalio), kitą 1000 mg – iš daržovių (100 g špinatų – 450 mg, 100 g brokolių – 300 mg, 100 g lapinio kopūsto – 500 mg), o didelis avokadas turės apie 1000 mg kalio. Apie 3000 mg su maistu gaunamo kalio turėtų pakakti, jei druskos suvartojate 2 a .š., bet jei druskos vartojate daugiau, turėsite padidinti ir kalio dienos normą. Ir atvirkščiai, jei suvalgote daugiau avokadų, lapinių daržovių ir pan., druskos galite naudoti taip pat daugiau.

Druska

 

Druskos vartojimas turintiems sveikatos sutrikimų

Rekomendacija sumažinti natrio suvartojimą yra taip plačiai paplitusi, kad galėtume manyti, jog tyrimai dėl galimos naudos yra nenuginčijami, tačiau taip nėra.

 

Hipertenzija

Hipertenzija – aukštas kraujospūdis. Aukštas kraujospūdis fiksuojamas beveik kas trečiam asmeniui, ypač vyresniems ir antsvorio turintiems žmonėms. Manote, kad yra pakankamai įrodymų, jog druskos ribojimas žymiai sumažina kraujospūdį? Deja, tačiau taip nėra. Tam yra kelios priežastys:

1. Ne visi yra jautrūs druskai.

Valgant daug natrio, kraujospūdis pakyla ne visiems, net ir sergantiems hipertenzija. Asmuo, kurio kraujospūdis padidėja suvalgius druskos turi „druskai jautrią hipertenziją“. Apskaičiuota, kad vos apie 50% hipertenzija sergančių asmenų ir 25% asmenų, kurių kraujospūdis normalus, yra jautrūs druskai. Vadinasi, didesnis natrio vartojimas neturės įtakos maždaug pusei hipertenzija sergančių žmonių.

2. Natrio ribojimas gali turėti neigiamą poveikį.

Druskos sumažinimas gali turėti neigiamos įtakos kitiems sveikatos rodikliams. Atliekant didelę 185 klinikinių tyrimų, kurių metu hipertenzija sergantys asmenys ribojo suvartojamo natrio kiekį, apžvalgą paaiškėjo, jog kraujospūdis vidutiniškai sumažėjo 3,5%. Tačiau kitų rodiklių, tokių kaip trigliceridai, antinksčių hormonas aldosteronas, adrenalinas ir noradrenalino, kiekiai padidėjo. Kadangi tyrimų trukmė nebuvo ilga, autoriai padarė išvadą, jog „mes nežinome ar druskos mažinimas pagerina ar pablogina sveikatos rodiklius“.

3. Kraujospūdis gali sumažėti, tačiau tik nežymiai.

Patikimi tyrimai parodė, kad daugumai hipertenzija sergančių asmenų natrio kiekio apribojimas nesukelia dramatiško kraujospūdžio sumažėjimo, t. y. kraujospūdis vidutiniškai gali sumažėti tik 5 mmHg.

4. Mityba turi įtakos kraujospūdžiui.

Kiti tyrėjai pasiūlė, kad užuot ribojus natrio vartojimą derėtų mažinti atsparumą insulinui, o tai padėtų organizmui ne taip jautriai reaguoti į druską. Todėl mažai angliavandenių turinti ir ketogeninė dietos, nepaisant suvartojamo natrio kiekio, gali sumažinti kraujospūdį asmenims, turintiems antsvorio ar metabolinį sindromą.

 

Širdies ir kraujagyslių ligos

Nors sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis paprastai rekomenduojama sumažinti druskos vartojimą, štai ką rodo tyrimai:

1. Aterosklerozė

Neseniai atlikus 11-os kontroliuojamų atsitiktinių imčių tyrimų sisteminę apžvalgą ir meta analizę padaryta išvada, kad sumažinimus natrį vidutiniškai 3000 mg (1,5 a. š. druskos) per parą pagerėjo arterijos elastingumas. Ir atvirkščiai, keli dideli tyrimai parodė, kad labai mažas natrio suvartojimas yra susijęs su blogesne širdies ir kraujagyslių sistemos veikla. Tyrimo autoriai padarė prielaidą, kad prasti rezultatai susiję su aldosterono ir adrenalino kiekio padidėjimu. 

2. Širdies nepakankamumas

Asmenims, turintiems širdies nepakankamumą, taip pat dažnai patariama sumažinti natrio kiekį. Tačiau 2018 m. tyrėjai peržiūrėjo devynis atsitiktinių imčių kontroliuojamus tyrimus ir padarė išvadą, kad trūksta įrodymų, patvirtinančių mažas natrio rekomendacijas. Dėl nevienodo žmonių jautrumo natriui, rekomendacijos turėtų būti individualaus, o ne bendro pobūdžio.

 

Diabetas ir prediabetas

Kadangi diabetu sergantys asmenys turi didesnę riziką susirgti širdies ir inkstų ligomis, jiems įprastai patariama riboti druskos vartojimą. Vienu metu Amerikos diabeto asociacija diabetu sergantiems asmenims rekomendavo suvartoti mažiau nei 1500 mg natrio (0,75 a. š. druskos) per dieną, tačiau 2019 m. ši riba buvo pakelta iki 2300 mg (1,2 a. š.), kadangi natrio ribojimo nauda nebuvo įrodyta tyrimais. 

- Tyrimai rodo galimą širdies ligų ir mirtingumo rizikos padidėjimą

Vienas 2011 m. atliktas tyrimas parodė padidėjusią 2 tipo cukriniu diabetu sergančių asmenų, vartojančių mažai natrio, ankstyvos mirties nuo širdies ligų ar kitų priežasčių riziką palyginus su daugiau natrio vartojančiais asmenimis. Kitame tyrime, kuriame dalyvavo 1 tipo cukriniu diabetu sergantys asmenys, tiek itin didelis, tiek labai mažas natrio suvartojimas buvo susietas su padidėjusia ankstyvos mirties ir inkstų ligų rizika. Eksperimentinių tyrimų su 1 ir 2 tipo diabetu sergančiais asmenimis metu nustatyta, kad dėl natrio ribojimo sumažėjęs kraujospūdis labiausiai pasireiškė normalų kraujospūdį turintiems asmenims.

- Padidėjęs atsparumas insulinui

Tyrimai rodo, kad vartojant nepakankamai druskos dėl aldosterono ir noradrenalino išsiskyrimo gali pablogėti atsparumas insulinui ar gliukozės tolerancija. Natrio ribojimas taip pat gali sutrikdyti įprastą organizmo kraujospūdžio reguliavimo sistemą.

Trumpai tariant, sergant druskai jautria hipertenzija gali būti naudinga nevartoti itin didelio natrio kiekio (6 gramų per dieną (3 a. š. druskos). Visiems kitiems diabetu sergantiems asmenims didelis natrio kiekio apribojimas gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

 

Inkstų ligos

Nacionalinis inkstų fondas pataria riboti natrį inkstų ligomis sergantiems asmenims ir suvartoti mažiau nei 2000 mg (1 a. š. druskos) per parą. Tačiau nėra aišku, koks natrio kiekis yra optimalus lėtinėmis inkstų ligomis sergantiems asmenims. Neseniai atliktoje kelių studijų apžvalgoje buvo pastebėta, kad apribojus natrio suvartojimą inkstų ligomis sergantiems asmenims gali sumažėti kraujospūdis ir albuminas, randamas šlapime. Tačiau kontroliuojamasis 4 savaičių tyrimas parodė, kad druskos sumažinimo nauda pasireiškė tik tiems, kurie kartu su inkstų ligomis turėjo ir hipertenzijos požymių, o jų mityboje būdavo apie 5700 mg natrio (apie 3 a. š. druskos). Stebėjimo tyrimo metu nustatyta, kad kai natrio suvartojama daugiau nei 4500 mg (2,25 a. š. druskos), padidėja širdies smūgio ar insulto rizika. Todėl vidutinis natrio kiekio ribojimas (mažesnis nei 4000 mg per dieną) gali būti naudingesnis nei ypač mažas druskos suvartojimas. Deja, šių tyrimų metu nebuvo pakankamai kontroliuojama kokybė, todėl rekomendacijos tiems, kurie nevartoja angliavandenių, gali skirtis.

 

Taigi, kiek druskos turėtumėte suvalgyti?

Tiek tyrimai, tiek asmeninės žmonių istorijos rodo, kad atsakas į druskos vartojimą kiekvienam žmogui skiriasi. Jei sergate druskai jautria hipertenzija, širdies nepakankamumu ar inkstų ligomis, geriausia būtų vengti daugiau nei keturių gramų natrio (2 a. š. druskos). Tačiau nepamirškite, kad valgant natūralų maistą ir ribojant angliavandenių kiekį, kraujospūdis, širdies ir kraujagyslių bei inkstų veikla gali pagerėti labiau nei bandant riboti druską. Jei neturite nė vienos iš šių ligų ir vartojate nedaug angliavandenių, 4-7 gramai natrio (apie 2–3 a. š. druskos) dažniausiai bus pakankamas kiekis norint jaustis gerai. Atminkite, kad kartais per pirmąsias ketogeninės dietos savaites, karštu oru ar esant dideliam fiziniam krūviui, gali tekti padidinti natrio kiekį, siekiant atstatyti elektrolitų balansą.

Literatūra:

Studija "Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease" https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009217.pub3/full, 2014;

Studija "Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized controlled trials (Cochrane review)" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21731062/, 2011;

Studija "Systematic review of randomized controlled trials of low-carbohydrate vs. low-fat/low-calorie diets in the management of obesity and its comorbidities" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18700873/, 2009;

Studija "Sources of Sodium in US Adults From 3 Geographic Regions" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5417577/, 2017;

Straipsnis "Body sodium and volume homeostasis" https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.00100.2003, 2003;

Straipsnis "Prevalence of Excess Sodium Intake in the United States — NHANES, 2009–2012" https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6452a1.htm, 2016;

Straipsnis "Salt and cardiovascular disease: insufficient evidence to recommend low sodium intake" https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article-abstract/doi/10.1093/eurheartj/ehaa586/5917753?redirectedFrom=fulltext, 2020;

Straipsnis "Should we now abandon the low-salt diet?" https://academic.oup.com/qjmed/article/104/12/1103/1545294, 2011;

Studija "Effects of sodium restriction on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterols, and triglyceride: a meta-analysis" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9582047/, 1998;

Studija "Effect of reduced dietary sodium on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8622251/, 1996;

Studija "Effects of low sodium diet versus high sodium diet on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterol, and triglyceride" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28391629/, 2017;

Studija "Effects of Nutritional Supplements and Dietary Interventions on Cardiovascular Outcomes" https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M19-0341, 2019;

Studija "Sodium intake, life expectancy, and all-cause mortality" https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article-abstract/doi/10.1093/eurheartj/ehaa947/6044174?redirectedFrom=fulltext, 2020;

Studija "Fatal and Nonfatal Outcomes, Incidence of Hypertension, and Blood Pressure Changes in Relation to Urinary Sodium Excretion" https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/899663, 2011;

Studija "Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of prospective studies" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19934192/, 2009;

Studija "Effect of lower sodium intake on health: systematic review and meta-analyses" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23558163/, 2013;

Studija "Associations of urinary sodium excretion with cardiovascular events in individuals with and without hypertension: a pooled analysis of data from four studies" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27216139/, 2016;

Studija "Urinary Sodium and Potassium Excretion, Mortality, and Cardiovascular Events" https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311889, 2014;

Studija "Urinary sodium and potassium excretion and risk of cardiovascular events" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22110105/, 2011;

Studija "Dietary sodium restriction: take it with a grain of salt" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24054177/, 2013;

Studija "Dietary Salt (Sodium Chloride) Requirement and Adverse Effects of Salt Restriction in Humans" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29710036/, 2018;

Studija "Low-salt diet increases insulin resistance in healthy subjects" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21036373/, 2011;

Studija "Salt intake and insulin sensitivity in healthy human volunteers" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17425514/, 2007;

Studija "Decreased insulin sensitivity during dietary sodium restriction is not mediated by effects of angiotensin II on insulin action" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12691602/, 2003;

Studija "The technical report on sodium intake and cardiovascular disease in low- and middle-income countries by the joint working group of the World Heart Federation, the European Society of Hypertension and the European Public Health Association" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28110297/, 2017;

Studija "Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22905670/, 2012;

Studija "Cardiovascular disease risk factor responses to a type 2 diabetes care model including nutritional ketosis induced by sustained carbohydrate restriction at 1 year: an open label, non-randomized, controlled study" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5928595/, 2018;

Studija "National Heart, Lung, and Blood Institute Workshop on Sodium and Blood Pressure" https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.HYP.35.4.858, 2000;

Studija "Intersalt: an international study of electrolyte excretion and blood pressure. Results for 24 hour urinary sodium and potassium excretion. Intersalt Cooperative Research Group." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1834069/; 1988;

Studija "Mechanism of Salt-Sensitive Hypertension: Focus on Adrenal and Sympathetic Nervous Systems" https://jasn.asnjournals.org/content/25/6/1148, 2014;

Studija "GNAI2 polymorphic variance associates with salt sensitivity of blood pressure in the Genetic Epidemiology Network of Salt Sensitivity study" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6172609/, 2018;

Studija "Mechanisms and Consequences of Salt Sensitivity and Dietary Salt Intake" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3089903/, 2011;

Studija "Systematic review of long term effects of advice to reduce dietary salt in adults" https://www.bmj.com/content/325/7365/628.1, 2002;

Studija "A Meta-Analysis of Effect of Dietary Salt Restriction on Blood Pressure in Chinese Adults" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26014655/, 2015;

Studija "Effect of low salt diet on insulin resistance in salt-sensitive versus salt-resistant hypertension" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25185125/, 2014;

Studija "Salt Sensitivity, a Determinant of Blood Pressure, Cardiovascular Disease and Survival" https://www.semanticscholar.org/paper/Salt-Sensitivity%2C-a-Determinant-of-Blood-Pressure%2C-Franco-Oparil/1c5d7c7e25ce2d78683914d0b23dfd1fae82f0ba?p2df, 2006;

Studija "A pilot study of the Spanish Ketogenic Mediterranean Diet: an effective therapy for the metabolic syndrome" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21612461/, 2011;

Studija "Middle and Long-Term Impact of a Very Low-Carbohydrate Ketogenic Diet on Cardiometabolic Factors: A Multi-Center, Cross-Sectional, Clinical Study" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25986079/, 2015;

Studija "Effect of dietary sodium restriction on arterial stiffness: systematic review and meta-analysis of the randomized controlled trials" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29084085/, 2018;

Studija "Association Between Sodium Excretion and Cardiovascular Disease and Mortality in the Elderly: A Cohort Study" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29042264/, 2018;

Studija "Low Urinary Sodium Is Associated With Greater Risk of Myocardial Infarction Among Treated Hypertensive Men" https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.HYP.25.6.1144, 1995;

Studija "Reduced Salt Intake for Heart Failure: A Systematic Review" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30398532/, 2018;

Studija "Is the low-sodium diet actually indicated for all patients with stable heart failure?" https://www.scielo.br/j/abc/a/Np9cCzNbcbPDY3nqG8d8zCs/?lang=en, 2010;

Studija "Impact of Dietary Sodium Restriction on Heart Failure Outcomes" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4705447/, 2016;

Studija "Dietary Salt Intake and Mortality in Patients With Type 2 Diabetes" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3041211/, 2011;

Studija "The Association Between Dietary Sodium Intake, ESRD, and All-Cause Mortality in Patients With Type 1 Diabetes" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3064042/, 2011;

Studija "Moderate salt restriction with or without paricalcitol in type 2 diabetes and losartan-resistant macroalbuminuria (PROCEED): a randomised, double-blind, placebo-controlled, crossover trial" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29104158/, 2018;

Studija "Modest Salt Reduction Lowers Blood Pressure and Albumin Excretion in Impaired Glucose Tolerance and Type 2 Diabetes Mellitus: A Randomized Double-Blind Trial" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27160199/, 2016;

Studija "Short-term moderate sodium restriction induces relative hyperfiltration in normotensive normoalbuminuric Type I diabetes mellitus" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12032630/, 2002;

Studija "Renal responses to sodium restriction in patients with early diabetes mellitus" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9176844/, 1997;

Studija "Altered dietary salt intake for preventing and treating diabetic kidney disease" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21154374/, 2010;

Studija "Dietary sodium intake and incidence of diabetes complications in Japanese patients with type 2 diabetes: analysis of the Japan Diabetes Complications Study (JDCS)" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25050990/, 2014;

Studija "Dietary sodium restriction impairs insulin sensitivity in noninsulin-dependent diabetes mellitus" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9589654/, 1998;

Studija "Moderate dietary salt restriction increases vascular and systemic insulin resistance" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10371376/, 1999;

Studija "Dietary NaCl restriction deteriorates oral glucose tolerance in hypertensive patients with impairment of glucose tolerance" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8060581/, 1994;

Studija "Study of low salt diet in hypertensive patients with chronic kidney disease" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30647207/, 2018;

Studija "Sodium Excretion and the Risk of Cardiovascular Disease in Patients With Chronic Kidney Disease" https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2524189, 2016;

Studija "The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and cardiometabolic disease" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25717381/, 2014;

Studija "Blood Pressure Regulation: Reviewing Evidence for Interplay Between Common Dietary Sugars and Table Salt" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28960144/, 2017;

Studija "Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29417495/, 2018;

Studija "Effect of dietary carbohydrate restriction on glycemic control in adults with diabetes: A systematic review and meta-analysis" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29522789/, 2018;

Studija "Dietary Salt Restriction in Chronic Kidney Disease: A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29882800/, 2018.