top of page

Keto rabarbarų pyragas

Kol dar yra rabarbarų, noriu pasidalinti šiuo rabarbarų pyrago receptu! Ar žinojote, kad rabarbarai savo sudėtyje turi labai nedaug cukraus (100 g - 4,5 g grynųjų angliavandenių, skaidulų - 1,8 g ir cukraus - 1,1 g), o lengva rūgštelė suteikia panašumo į obuolių pyragą. Kepdama dėjau ir braškių, jos puikiai dera su rabarbarais, bet nebūtinos, ypač jei norite, kad būtų mažesnis angliavandenių kiekis.

Keto rabarbarų pyragas
Keto rabarbarų pyragas

Vienas, galbūt neįprastas, naudojamas ingredientas - ksantano guma/derva. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai cheminis produktas, tačiau tai natūralus tirštiklis/emulsiklis (angliavandenis), išgaunamas kukurūzų krakmolo bakterijų fermentacijos metu. Ksantano guma naudojama norint sujungti visus ingredientus, kad tešla nebūtų labai trapi. Ksantano guma iš dalies atlieka gliuteno funkciją, ji taip pat sutirština skysčius, virtas uogas ir kitus padažus. Receptuose naudojamas ksantano gumos kiekis labai minimalus (apie 0,5 a.š.), todėl įsigijus pakuotę, jos užteks ilgam laikui. Kur įsigyti, galite žiūrėti čia.

Recepte taip pat pateikiau alternatyvą ksantano dervai - tai maistinė želatina, kurios pagalba galite gauti panašią tešlos tekstūrą. Skanaus!

 

Maistinė vertė (1/8 pyrago)

Keto rabarbaru pyrago maistine verte

Kalorijos: 427 kcal

Riebalai: 39 g

Baltymai: 9 g

Angliavandeniai: 10 g

Skaidulos: 5 g

Grynieji angliavandeniai: 5 g


 

Tešlai reikės:

- 200 g migdolų miltų

- 80 g kokosų miltų

- 200 g šalto sviesto

- 100 g šalto kreminio varškės sūrio (philadelphia)

- 2 kiaušinių

- 4 a.š. (apie 20 ml) obuolių acto

- 2 a.š. (apie 6 g) ksantano gumos*


20 g (apie 1,5 v.š.) granuliuoto saldiklio


Įdarui reikės:

- 400 g rabarbarų

- 100 g braškių

- 0,5 a.š. ksantano gumos*


30 g (apie 2 v.š.) granuliuoto saldiklio


* Ksantano gumą galite pakeisti maistine želatina. Vieną valgomąjį šaukštą, labai smulkios želatinos, berkite tiesiai į sausus ingredientus.

 

Eiga:

 

1. Į dubenį dėkite sausus ingredientus: migdolų miltus, kokosų miltus, ksantano gumą (arba želatinos miltelius), granuliuotą saldiklį ir viską išmaišykite.

 

2. Šaltą sviestą vis pavoliodami miltuose, burokine tarka, sutarkuokite į miltų masę. Arba, galite šaltą sviestą supjaustyti kubeliais ir elektriniu plakikliu sumaišyti, kad visi sviesto gabaliukai pasidengtų miltais, bet neištirptų ir nesuliptų į vientisą masę.

 

3. Į gautą masę dėkite kreminį varškės sūrį, kiaušinį ir obuolių actą. Viską greitai išmaišykite plakikliu arba šakute.

 

4. Mentelės pagalba masę padalinkite į dvi dalis ir suformuokite du apvalius, plokščius apskritimus. Gautus apskritimus įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 1 val., kad sviestas sustingtų.

 

5. Gaminkite rabarbarų įdarą. Rabarbarus ir braškes nuplaukite, supjaustykite maždaug centimetro dydžio gabaliukais. Jei rabarbarų žievelė labai stora, galite nulupti. Dėkite saldiklį ir išmaišykite. Tuomet tolygiai pabarstykite ksantano gumos miltelius ir gerai viską išmaišykite. Neberkite šių miltelių į vieną vietą, nes jie sulips į gumulą!

 

6. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

 

7. Išimkite vieną tešlos dalį iš šaldytuvo ir iškočiokite apvalią formą, bet didesnę, kad dengtų jūsų kepimo skardos kraštus (aš naudojau 24 cm tarto formą). Tokią tešlą lengviausia kočioti tarp dviejų silikoninių kilimėlių ar dviejų sviestinio popieriaus lakštų, prieš tai pateptų riebalais, kad nepriliptų.

 

8. Gautą tešlos pagrindą perkelkite į kepimo formą. Kraštus lengvai atkelkite, leiskite tešlai įkristi ir tik tuomet prispauskite kraštus prie kepimo formos.

 

9. Dėkite paruoštą rabarbarų įdarą.

 

10. Išimkite antrą tešlos dalį iš šaldytuvo, iškočiokite ir supjaustykite juostelėmis. Juosteles kryžiuokite ir dėkite ant viršaus, galus šiek tiek prispaudžiant.

 

11. Visą pyragą tvirtai apdenkite kepimo folija ir dėkite kepti 1 val. Po valandos išimkite pyragą, nuimkite foliją, aptepkite viršų kiaušinio plakiniu ir grąžinkite į orkaitę kokioms 5 min, įjungę tik viršutinio kaitinimo arba griliaus funkciją. Stebėkite, kad pyrago viršus gražiai paruduotų, bet nesudegtų. Skanaus!

 
980 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page