top of page

Keto citrininis pyragas su morengu

Kadangi mėgstu iššūkius, atradau, kad man patinka perkurti tradicinius receptus taip, kad jais galėtų mėgautis visi, o ypač tie, kurie nevalgo cukraus ir grūdinės kilmės produktų.


Šį kartą mano taikinyje citrininis morenginis pyragas, kuriame į vieną skonio gamą susipina saldumas, gaivumas ir rūgštumas. Šiam pyragui naudojau rabarbarų pyrago pagrindą, bet Jūs galite rinktis kitą.

Keto citrininis pyragas su morengu
Keto citrininis pyragas su morengu

Turiu įspėti, kad pyrago paruošimas užtrunka, nes reikia laiko, kad citrininis kremas sutvirtėtų prieš dedant morengą. Jei pritrūksite kantrybės, morengas šiek tiek nuskęs ir nesusiformuos gražūs sluoksniai. Rekomenduoju pyrago gamybą pradėti dieną prieš, nes iškepęs jis turės stingti mažiausiai 3 val.


Citrininio kremo rūgštumas priklauso nuo pačių citrinų, todėl gamindami ragaukite ir iš karto nesupilkite visų citrinų sulčių. Skanaus!

 

Maistinė vertė (1/8 pyrago)

Keto citrininio pyrago maistine verte

Kalorijos: 295 kcal

Riebalai: 27 g

Baltymai: 8 g

Angliavandeniai: 5 g

Skaidulos: 3 g

Grynieji angliavandeniai: 2 g


 

Tešlai reikės:

- 100 g migdolų miltų

- 40 g kokosų miltų

- 100 g šalto sviesto

- 50 g šalto kreminio varškės sūrio (philadelphia)

- 1 kiaušinio

- 2 a.š. (apie 10 ml) obuolių acto

- 1 a.š. (apie 3 g) ksantano gumos*


10 g (apie 1 v.š.) granuliuoto saldiklio


Citrininiam kremui reikės:

- 150 ml citrinų sulčių (iš 4-6 citrinų)

- 4 kiaušinių

- 20 g sviesto

- 20 g smulkios želatinos

- 250 ml vandens

- 1/4 a.š. ksantano gumos


80 g granuliuoto saldiklio, sumalto į pudrą; žiupsnelio druskos


* Ksantano gumą tešloje galite pakeisti maistine želatina. Vieną valgomąjį šaukštą, labai smulkios želatinos, berkite tiesiai į sausus ingredientus.

 

Eiga:

 

1. Į dubenį dėkite sausus ingredientus: migdolų miltus, kokosų miltus, ksantano gumą (arba želatinos miltelius), granuliuotą saldiklį ir viską išmaišykite.

 

2. Šaltą sviestą vis pavoliodami miltuose, stambia tarka, sutarkuokite į miltų masę. Arba, galite šaltą sviestą supjaustyti kubeliais ir elektriniu plakikliu sumaišyti, kad visi sviesto gabaliukai pasidengtų miltais, bet neištirptų ir nesuliptų į vientisą masę.

 

3. Į gautą masę dėkite kreminį varškės sūrį, kiaušinį ir obuolių actą. Viską greitai išmaišykite plakikliu arba šakute.

 

4. Mentelės pagalba suformuokite apvalų, plokščią apskritimą. Gautą apskritimą įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 1 val. (šaldiklyje apie 20 min.), kad sustingtų sviestas.

 

5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

 

6. Gaminkite citrininį įdarą. Citrinas nuplaukite. Nuo dviejų citrinų nutarkuokite žievelę. išspauskite citrinų sultis. Reikės apie 150 ml.

 

7. Vandenyje išbrinkinkite želatiną ir išmaišykite. Tuomet į tą patį vandenį tolygiai, per smulkų sietelį, berkite ksantano gumą ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.

 

8. Į puodą pilkite citrinos sultis, vandenį su želatina, suberkite citrinos žieveles, druską ir 50 g į pudrą sumalto saldiklio. Kaitinkite ant vidutinės-silpnos ugnies, vis maišydami, bet neleiskite užvirti.

 

9. Kol citrinų sultys šyla, kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius lengvai išplakite.

 

10. Maišydami citrinų sultis, lengva srovele, po truputi, supilkite kiaušinių trynius. Visą masę ant silpnos ugnies maišykite dar kokias 3 minutes ir tuomet įdėkite sviestą, leiskite jam ištirpti ir išjunkite ugnį.

 

11. Citrininio kremo masę perpilkite per sietelį į platesnį indą ir palikite atvėsti.

 

12. Gaminkite pagrindą. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite apvalią formą, bet didesnę, kad dengtų jūsų kepimo skardos kraštus (aš naudojau 24 cm tarto formą). Tokią tešlą lengviausia kočioti tarp dviejų silikoninių kilimėlių ar dviejų sviestinio popieriaus lakštų, prieš tai pateptų riebalais, kad nepriliptų.

 

13. Iškočiotą tešlos pagrindą perkelkite į kepimo formą. Kraštus lengvai atkelkite, leiskite tešlai įkristi ir tik tuomet kraštus prispauskite prie kepimo formos. Pagrindą subadykite šakute.

 

14. Dėkite į orkaitę pagrindą ir kepkite apie 15 min.

 

15. Iškepus pagrindui, leiskite jam šiek tiek atvėsti ir supilkite citrininį kremą. Galite pyragą dėti į šaldytuvą, tuomet jis stingti pradės greičiau.

 

16. Nebūtina laukti kol citrininis kremas pilnai sustings, bet jis turi šiek tiek sutvirtėti, kad dedant morengą, šis nenuskęstų.

 

17. Gaminkite morengą. Citrininiam kremui šiek tiek sutvirtėjus, galite pradėti ruošti morengą. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C su vėjeliu.

 

18. Likusius kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Tuomet po truputį pilkite saldiklio pudrą (apie 30 g) ir plakite toliau, kol baltymų tekstūra bus glotni.

 

19. Ant sutvirtėjusio citrininio kremo šaukštu dėkite morengą, kad jį visą pilnai uždengtų.

Šaukšto apačia, tapšnodami, galite suformuoti gražias morengo bangeles. Kepkite stebėdami, kol pradės ruduoti, apie 10 min. Morengo kepimui galite naudoti ir griliaus funkciją, tuomet kepimo laikas bus dar trumpesnis ir citrininis kremas mažiau ištirps.

 

20. Išėmę iš orkaitės leiskite pyragui atvėsti ir tik tada perkelkite į šaltą vietą, kad želatina pilnai sustingtų. Dažniausiai tam prireikia 3 valandų šaldytuve. Skanaus!

 
2,048 views

Recent Posts

See All
bottom of page