top of page

Ką sako mokslas?

Keto dieta pašalinus tulžies pūslę

tulzies pusle.jpg

 

Norėtumėte laikytis keto dietos, bet bijote, nes jums pašalinta tulžies pūslė? Nežinote, ar būtų galima laikytis šios dietos nepakenkiant sau dar labiau? Šiame straipsnyje pateikiama informacija, kaip laikytis keto dietos, jei neturite tulžies pūslės.

tulzies pusle.jpg

Pirmiausia, svarbu suprasti kaip veikia jūsų kepenys ir tulžis.

Kepenų ir tulžies veikla yra itin glaudžiai susijusi, bet atlieka skirtingas funkcijas. Kepenys gamina tulžį, tirštą skystį, kuris padeda virškinti maistą ir pašalinti atliekas. Tulžis ypač svarbi atliekant riebalų skaidymą ir paverčiant juos į energiją, kurią organizmas galėtų įsisavinti ir panaudoti.

Tulžies pūslė – tai organas, kuriame saugomas pagamintos tulžies perteklius.

Maistui pasiekus plonąjį žarnyną kepenys įprastai pradeda gaminti jį suskaidyti padedančią tulžį. Jei kepenys pagamina daugiau tulžies nei jos reikia, jos perteklius yra transportuojamas į tulžies pūslę. Ir atvirkščiai – jei suvartojate daugiau maisto nei kepenys spėjo pagaminti tulžies, tuomet į plonąją žarną siunčiama tulžies pūslėje esanti tulžis.

Kaip vyksta maisto skaidymo procesas neturint tulžies pūslės?

Valgant kepenys taip pat pradeda gaminti tulžį, bet, neturint kur jos padėti, vietoje didesnio tulžies kiekio vienu metu tam tikrais laiko intervalais yra gaminami nedideli tulžies kiekiai.

Problema ta, kad kepenys ne visada išskiria tiek tulžies, kiek jos reikia maisto skaidymui, ypač jei maiste daug riebalų. Jų nesuvirškinus ne tik jausite skausmą, bet ir nepasisavinsite būtinų riebaluose tirpių maisto medžiagų (vitaminų K, A, D ir E).

 

Ar tai reiškia, kad be tulžies pūslės negalite laikytis keto dietos? Trumpai atsakysime, kad galite! Tiesa, jei jums pašalinta tulžies pūslė turite laikytis šių taisyklių.

 

  1. Keto dietą pradėkite po truputį.

 

Per didelis riebalų suvartojimas ir staigus suvartojamų angliavandenių kiekio sumažinimas apkraus virškinimo sistemą ir neužtikrins medžiagų pasisavinimo. Todėl pradėkite nuo vieno patiekalo per dieną, kuriame būtų šiek tiek daugiau riebalų ir mažiau angliavandenių. Stebėkite, ar kas keičiasi, o jei jokių pokyčių nejaučiate, įtraukite dar šiek tiek riebalų ir sumažinkite angliavandenių.

Kartu su riebalais taip pat galite vartoti daugiau obuolių ir burokėlių, kurie skatina tulžies gamybą.

 

   2. Su riebalais vartokite tirpstančias skaidulas

 

Į savo racioną įtraukite ne tik šiek tiek riebalų, bet ir daugiau skaidulų, randamų riešutuose, sėklose ir daržovėse (pavyzdžiui, briuselio kopūstuose, brokoliuose, kopūstuose, smidruose, artišokuose, avokaduose). Skaidulos prisigeria vandens ir, tapusios želinės tekstūros, padeda skaidyti maistą.

   3. Padėkite virškinimui

Be skaidulų, daugiau tulžies padeda išskirti ir šie produktai: citrinos, salierai, rauginti kopūstai, obuolių actas, imbieras. Kuo daugiau tulžies pagamins kepenys, tuo lengviau bus organizmui skaidyti papildomus riebalus.

 

   4. Negerkite vandens su maistu

 

Gerdami vandenį išplaunate organizme esančius virškinimo fermentus, kurie keliauja į žarnyną net nepradėję veiki. Todėl yra geriausia vengti skysčių 30 min. prieš ir po maisto.

 

   5. Valgykite dažniau, tačiau mažomis porcijomis

 

Tolygus maisto paskirstymas dienoje (4-5 patiekalai) padės neapkrauti kepenų ir tinkamai suvirškinti visą maistą. Nerekomenduojama dieta, kurioje būtų vienas ar du patiekalai per dieną.

 

   6. Naudokite virškinimo fermentus

 

Šis papildas skatina ne tik tulžies, bet ir skrandžio fermentų gamybą. Jų pagalba maistas bus tinkamai suvirškintas ir visos naudingos medžiagos pasisavintos.

 

Kaip žinoti, kad jūsų organizmas tinkamai neskaido riebalų? Paprasčiausia yra atkreipti dėmesį į kūno išskiriamus ekskrementus. Riebalai nėra skaidomi tinkamai, jei ekskrementai:

- pasižymi nemaloniu kvapu,

- yra stambūs ir minkšti,

- plūduriuoja arba palieka žymes ant tualeto kraštų,

- pasireiškia viduriavimas.

Nedaug modifikavę ir pritaikę keto dietos planą savo poreikiams, galėsite taip pat sėkmingai būti ketozėje ir stebėti pagerėjusią bendrą savijautą ir sveikatą.

 

bottom of page