top of page

Ką sako mokslas?

Ar vaisiai naudingi sveikatai?

Image by Brooke Lark

 

Daug mitų apie vaisius ir kalbų apie tai, kokie jie būtini ir naudingi mūsų sveikatai. Deja, bet ne visai taip. Dar viena ištrauka iš Dr. Anthony Gustin ir Chris Irvin knygos "Atsakymai apie Keto" (angl. "Keto Answers"). 

keto answers.jpg

Trumpas atsakymas: Nepaisant to, kad vaisiuose yra keletas vitaminų ir mineralų, juose taip pat gausu ir cukraus. Vaisių cukrus – fruktozė – turėtų būti ribojama, nes jos perteklius nėra naudingas mūsų sveikatai.

Ar esate girdėję seną posakį: „Vienas obuolys per dieną – gydytojai be darbo“? Daugelis žmonių tiki, kad vaisiai visada yra sveiki ir visai nesvarbu, kiek jų suvartosite, netgi priešingai – kuo daugiau, tuo geriau. Deja, bet ne visai taip.

Vaisiuose gausu cukraus, todėl valgydami juos galite pastebėti, kad jūsų svoris, net ir laikantis tam tikros dietos, nekrenta. Dar daugiau – vaisiai trukdo vystyti sveikus įpročius. Kodėl?

Fruktozė pakelia kraujyje esantį cukraus lygį, o vėliau sukelia staigų jo kritimą, dėl kurio pajuntamas didelis alkio pojūtis ir nuovargis. Suvalgę tik vaisių jūs pusvalandį ar valandą jausitės sotus, bet po to alkis vėl sugrįš. Vaisiuose nėra nei baltymų, nei riebalų, suteikiančių sotumo jausmą. Nors vaisiuose ir yra šiek tiek skaidulų, kurios gali padėti kovojant su noru suvalgyti kažką saldaus, šis skaidulų kiekis dažniausiai yra nepakankamas, kad pristabdytų staigų cukraus kraujyje kritimą.

Vaisių cukrus, kaip jau buvo minėta anksčiau, vadinamas fruktozė. Yra galvojančių, kad fruktozė – tai „sveikas cukrus“, nes ji randama vaisiuose. Problema tame, kad fruktozė nesugeba aktyvuoti apie sotumą pranešančių hormonų ir neurotransmiterių išskyrimo jūsų smegenyse. Ar esate kada nors suvalgę visą kilogramą arbūzo ar vynuogių? Ne jūs vienas. Fruktozės ir cukraus šuolio (o vėliau – kritimo) kombinacija yra nesėkmės receptas. Daugeliui žmonių dėl to taip ir nepavyksta numesti svorio.

Tropical Fruits

Fruktozė dažnai sukelia pilvo pūtimą, nes ji nėra efektyviai absorbuojama plonajame žarnyne. Dėl to išsiskiria dujos ir jaučiate pilvo raižymą, kurio nenori nė vienas savo sveikatą pagerinti siekiantis žmogus. Žemės ūkio tyrimai ir plėtra prisidėjo prie to, kad vaisiai šiuo metu yra didesni ir saldesni nei bet kada. Ar pastebėjote, kad kai kurie obuoliai yra vaiko galvos dydžio, o kai kurios vynuogės – beveik tokios didelės kaip slyvos? Visa tai – cukraus konteineriai, turintys tik šiek tiek (o kai kuriais atvejais neturintys jokios) maistinės vertės. Būkite atsargūs!

Taip pat yra keletas studijų, kuriose pabrėžiama, kad fruktozė gali paskatinti organizmui kenksmingą lėtinį ląstelių uždegimą. Be to, manoma, kad fruktozė gali sukelti suriebėjusių kepenų sindromą.

Tyrimas, kuriame buvo stebima vaisių ir daržovių suvartojimo įtaka krūties vėžiui, atskleidė, kad daržovių vartojimas buvo susietas su sumažėjusia krūties vėžio rizika, tačiau tokia vaisių įtaka vėžiui nebuvo pastebėta. Gali būti, kad cukrus gali būti vėžio maistu.

Meat

Pasisavinama tik 10-15% mikroelementų, esančių augaluose, o mėsoje - 80-90%

Iš kokių kitų produktų galima gauti reikalingų vitaminų ir mineralų?

Taip, vaisiuose yra mikroelementų (vitaminų ir mineralų). Taip, labai svarbu gauti pakankamą jų kiekį. Bet vaisiai nėra vienintelis pasirinkimas – ir toli gražu ne geriausias. Vaisiuose esančias medžiagas galite rasti ir kituose maisto produktuose. Pavyzdžiui: nekrakmolingose daržovėse, ekologiškoje ir organiškoje mėsoje, paukštienoje, kiaušiniuose bei jūros gėrybėse.

Šie produktai suteiks visas medžiagas, kurios yra reikalingos siekiant pagerinti savo sveikatą ir kovoti su ligomis be nereikalingų cukraus ir insulino šuolių.

Taip pat verta paminėti, kad kai kurie vaisiai (avokadai, uogos) turi mažą glikemijos indeksą, tad nesukelia didelio cukraus šuolio kraujyje. Dėl šios priežasties jų vartojimas neturi tokio didelio neigiamo poveikio.

Galiausiai, daugelis nesupranta, kad mes negalime pilnai pasisavinti vaisiuose esančių mikroelementų. Mėsoje esantys mikroelementai yra lengviau prieinami. Pavyzdžiui, mėsos produktuose randamas vitaminas A yra 15-20 kartų geriau pasisavinamas nei augaluose randamas jo atitikmuo. Mėsoje esanti geležis yra 3 kartus geriau pasisavinama nei augalinė. Nenuostabu, kad mitybos specialistas Dr. Georgia Ede yra pasakęs: „Vien todėl, kad produkte yra maistinių medžiagų, dar nereiškia, kad jos yra mums prieinamos.“

bottom of page